In the Classroom

« View all For Students resources

Energy From the Atom – Part II

STUDENT INSTRUCTIONS:

Part II

Circle the letter of the correct or best answer.

1) Protons, neutrons and electrons are the three main patricides of

a)    a nucleus
b)    a reactor
c)    an atom
d)    a crisis

2) The particle which has no electrical charge is the

a)    neutron
b)    proton
c)    electron
d)    nucleus

3) If uranium has 92 protons, the number of neutrons in uranium-235 is

a)    92
b)    143
c)    184
d)    327

4) The splitting of a nucleus of an atom

a)    chain reaction
b)    separation
c)    assembly
d)    fission

5) A uranium-23’s nucleus may split when it is struck by

a)    a neutron
b)    a proton
c)    an electron
d)    another atom

6) The type of energy given off by the fissioning of uraniun-23s is

a)    heat energy
b)    electrical energy
c)    geo-thermal energy
d)    potential energy

7) Most of the uranium that occurs in nature is

a)    uranium-233
b)    urarium-234
c)    uranium-235
d)    uranium-2 38

8) An isotope that can become a fissionable atom is said to be

a)    fissionable
b)    fertile
c)    radioactive
d)    absorbent

9) The transferring of the heat from the reactor core is done by the

a)    fuel rod
b)    control rod
c)    coolant
d)    vessel

10) The main difference between a fossil power plant and a nuclear power plant is that in a nuclear power plant heat is produced by

a)    fission
b)    generators
c)    turbines
d)    steam

11) Electricity is produced when the steam turns the turbine which will spin the rotor of an electrical

a)    reactor
b)    generator
c)    coolant
d)    condenser

12) The containment building is made of steel or thick concrete because

a)    they do not have to be painted
b)    they are inexpensive materials
c)    they make an attractive building
d)    they prevent the escaping of radioactive materials

13) The fuel assemblies are placed in a container called

a)    a steam generator
b)    b, a control rod
c)    a reactor vessel
d)    an electrical generator

14) Alpha, beta and gamma are the names of three types of

a)    fuels
b)    reactors
c)    radiation
d)    elements

15) Nuclear waste material is divided into groups according to

a)    the amount of radioactivity
b)    the size of the waste
c)    the location of the material
d)    the medical profession

16) The first controlled chain reaction was achieved by

a)    Enrico Fermi
b)    Albert Einstein
c)    Marie Curie
d)    John Dalton

17) Emission scanning is different from an x-ray because

a)    it can be done quickly
b)    it uses expensive cameras
c)    it shows a picture of a part of the body
d)    it tells how a part of the body works

Produced by the Oak Ridge/Knoxville Section of the American Nuclear Society – 2008

 Check your answers

ANSWER KEY

 

1. c

2. a

3. b

4. d

5. a

6. a

7. d

8. b

9. c

10. a

11. b

12. d

13. c

14. c

15. a

16. a

17. d

 

 

 

For Students

    Know Nukes

    There have been many famous scientists and discoverers in nuclear history. Here is a brief history of those who have paved the way.

    Learn More

    Know Nuclear

  • Follow Us
  • Sign up for newsletters
  • Center for Nuclear Science and Technology Information of the American Nuclear Society

    © Copyright 2016-2017