Archive for the ‘Puzzles & Quizzes’ Category:

Energy From the Atom – Part 1

STUDENT INSTRUCTIONS:

 PART I:

Match the correct words with their meanings by writing the letters of the words in the blank next to their meaning.

 

  1. A unit of measurement used to determine the effects of radiation on people ____
  2. A uranium compound or mixture ____
  3. Matter made of only one kind of atom ____
  4. The number of protons in the nucleus of an atom ____
  5. Atoms formed when uranium is split ____
  6. Continuing by itself once it has begun ____
  7. A substance that absorbs heat from other matter ____
  8. A type of radiation that can be stopped by a piece of paper ____

 

  1.  alpha particle
  2.  atomic number
  3.  atomic weight
  4.  beta particle
  5.  coolant
  6.  electron
  7.  element
  8.  fission products
  9.  radiation
  10.  Rem
  11.  self-sustaining
  12.  yelIow-cake
Check your answers

ANSWER KEY

1. j

2. I

3. g

4. b

5. h

6. k

7. e

8. a


 

  1. A unit of measurement used to determine the effects of radiation on people Rem
  2. A uranium compound or mixture yellow-cake
  3. Matter made of only one kind of atom element
  4. The number of protons in the nucleus of an atom atomic number
  5. Atoms formed when uranium is split fission products
  6. Continuing by itself once it has begun self-sustaining
  7. A substance that absorbs heat from other matter coolant
  8. A type of radiation that can be stopped by a piece of paper alpha particle

 

Energy From the Atom – Part II

STUDENT INSTRUCTIONS:

Part II

Circle the letter of the correct or best answer.

1) Protons, neutrons and electrons are the three main patricides of

a)    a nucleus
b)    a reactor
c)    an atom
d)    a crisis

2) The particle which has no electrical charge is the

a)    neutron
b)    proton
c)    electron
d)    nucleus

3) If uranium has 92 protons, the number of neutrons in uranium-235 is

a)    92
b)    143
c)    184
d)    327

4) The splitting of a nucleus of an atom

a)    chain reaction
b)    separation
c)    assembly
d)    fission

5) A uranium-23’s nucleus may split when it is struck by

a)    a neutron
b)    a proton
c)    an electron
d)    another atom

6) The type of energy given off by the fissioning of uraniun-23s is

a)    heat energy
b)    electrical energy
c)    geo-thermal energy
d)    potential energy

7) Most of the uranium that occurs in nature is

a)    uranium-233
b)    urarium-234
c)    uranium-235
d)    uranium-2 38

8) An isotope that can become a fissionable atom is said to be

a)    fissionable
b)    fertile
c)    radioactive
d)    absorbent

9) The transferring of the heat from the reactor core is done by the

a)    fuel rod
b)    control rod
c)    coolant
d)    vessel

10) The main difference between a fossil power plant and a nuclear power plant is that in a nuclear power plant heat is produced by

a)    fission
b)    generators
c)    turbines
d)    steam

11) Electricity is produced when the steam turns the turbine which will spin the rotor of an electrical

a)    reactor
b)    generator
c)    coolant
d)    condenser

12) The containment building is made of steel or thick concrete because

a)    they do not have to be painted
b)    they are inexpensive materials
c)    they make an attractive building
d)    they prevent the escaping of radioactive materials

13) The fuel assemblies are placed in a container called

a)    a steam generator
b)    b, a control rod
c)    a reactor vessel
d)    an electrical generator

14) Alpha, beta and gamma are the names of three types of

a)    fuels
b)    reactors
c)    radiation
d)    elements

15) Nuclear waste material is divided into groups according to

a)    the amount of radioactivity
b)    the size of the waste
c)    the location of the material
d)    the medical profession

16) The first controlled chain reaction was achieved by

a)    Enrico Fermi
b)    Albert Einstein
c)    Marie Curie
d)    John Dalton

17) Emission scanning is different from an x-ray because

a)    it can be done quickly
b)    it uses expensive cameras
c)    it shows a picture of a part of the body
d)    it tells how a part of the body works

Produced by the Oak Ridge/Knoxville Section of the American Nuclear Society – 2008

Check your answers

ANSWER KEY

 

1. c

2. a

3. b

4. d

5. a

6. a

7. d

8. b

9. c

10. a

11. b

12. d

13. c

14. c

15. a

16. a

17. d

 

 

 

Energy From the Atom – Part III

STUDENT INSTRUCTIONS:

QUIZ III: ATOMS

Please complete each sentence.

  1. The three types of particles in atoms are: _____, _____ and _____.
  2. The atomic number of and element is equal to the number of_____ is its nucleus.
  3. The atomic weight of AN isotope of an element is the total number of _____ and _____ in the nuclei of its atoms.
  4. If an uranium isotope has 92 protons and 146 neutrons, its atomic weight would be _____
  5. An isotope of an element gets part of its name from the total number of _____ and _____ in its nuclei.
  6. If the isotope Helium-4 has 2 protons and 2 neutrons, the isotope Helium-6 would have _____ protons and _____neutrons.
  7. One elements changes into another element when it gains one or more _____.
Check your answers
  1. The three types of particles in atoms are: protons, neutrons, and electrons.
  2. The atomic number of and element is equal to the number of protons is its nucleus.
  3.  The atomic weight of AN isotope of an element is the total number of protons, and neutrons in the nuclei of its atoms.
  4.  If an uranium isotope has 92 protons and 146 neutrons, its atomic weight would be 238
  5.  An isotope of an element gets part of its name from the total number of protons AND neutrons in its nuclei.
  6.  If the isotope Helium-4 has 2 protons and 2 neutrons, the isotope Helium-6 would have 2  protons and 4 neutrons.
  7.  One element changes into another element when it gains one or more protons.

 

Energy From the Atom – Part IV

QUIZ IV: FISSION AND CHAIN REACTIONS

  1.  The splitting of an atomic nucleus is called _____.
  2. An isotope that has a nucleus that can be split is said to be a _____ _____.
  3. When a uranium nucleus fissions, it splits into lighter nuclei which we call _____ _____.
  4. During the fission process the uranium-235 nucleus will also shoot out _____ which will strike other uranium-235 nuclei.
  5. The slowing down and stopping of the fast-moving fission products produces _____ energy.
  6. The process of continuing fissioning of atoms is called _____ _____.
  7. Because uranim-238 can be transformed into plutonium-239 when it absorbs a neutron, it is called a _____ isotope.
Check your answers

ANSWER KEY:  

1. fission

2. fissionable isotope

3. fission products

4. neutrons

5. heat

6. chain reaction

7. fertile

 


 

 

1. The splitting of an atomic nucleus is called fission.

2. An isotope that has a nucleus that can be split is said to be a fissionable isotope

3. When a uranium nucleus fissions, it splits into lighter nuclei which we call fission products.

4. During the fission process the uranium-235 nucleus will also shoot out neutrons which will strike other uranium-235 nuclei.

5. The slowing down and stopping of the fast-moving fission products produces heat energy.

6. The process of continuing fissioning of atoms is called a chain reaction.

7. Because uranim-238 can be transformed into plutonium-239 when it absorbs a neutron, it is called a fertile isotope.


Know Nuclear

  • Sign up for newsletters
  • Center for Nuclear Science and Technology Information of the American Nuclear Society

    © Copyright 2018